Sabtu, April 04, 2009

KARIKATURRasanya semua kartunis boleh lukis karikatur, tapi karikatur bukanlah kekuatan saya... cuma kalau setakat nak buat karikatur muka saya sendiri... senang aje rasanya..Anak saya yang umur 3 tahun pun boleh buat, yang penting, bila kita lukis orang boleh kenal.


Konsep untuk buat karikatur mudah je.. kena tonjolkan kelebihan(ke kekurangan?) orang itu.. Contohnya, kalau hidung dia mancung, kita mancungkan lagi... kalau gigi dia jongang, kita jongangkan lagi..biasanya orang yang ada karakter yang kuat lebih senang dikarikaturkan... dan orang yang handsome, payah sikit nak lukis... kata ex-boss saya En Ahmad Hilmy.


Sekarang ni ramai kartunis yang cari makan sepenuh masa dengan melukis karikatur. Antara yang saya rasa hebat ialah Don, Kerengge, Ambo, Dato' Lat(semestinya lah).Saya juga suka style Maro(Utusan Malaysia)... Zunar pula lain sikit, sebab stroke dia macam sekeping, 2D, simple lines, tapi orang boleh kenal juga siapa yang dia lukis tu... hmmm


Yang ni saja buat untuk profil blog ni... colour pakai Photoshop... Baru belajar on-line, macam mana nak buat channel lineart,layer mana yang patut diwarna macam-macam lagilah benda basic yang saya tak pernah tahu.


Bukan tak pernah warna kartun pakai komputer, tapi dulu main ikut suka hati je.. pandai-pandai sendiri.. lagipun kat Gila-Gila dah ada colourist, diorang yang warnakan kartun saya... terima kasih ye.

Tiada ulasan: